Famous Food

مشہور کھانا


Kanha: Chiniot special dishes with unique flavors



The wooden furniture made by wooden wooden and green tea are known as Chinnet, for which people turn from this city to the whole city. It is actually a meat-free and unique dish cooked cooked with clay. The Kundel Restaurant and Lucky Hotel located on Sargodha Road in Chinninnat city, Shia hotels in Nabis Nabhatta Chowk and Majid Bazaar hotels are famous for their delight.


Kanha, owner of the Kandel Restaurant, told the Daghang, that Khaha was about two hundred years old dishes, specially cooked by specialist chefs, cooked for the rewards of this place. The old clay was cooked in a specific style inside the animal called but it is now obsolete. According to them, both beef and mutton can be used to make it, but without baking, without baked meat Prepared year is more delicious.


Khalid Hussain is preparing for the past forty years. Khalid Hussain is preparing for the past forty and five years.

He said that nowadays everyone is making this dish in their own way, due to which the guests coming from other cities are frustrated by eating bad or non-standard edges. The oldest Khalid is the cookie of Hussain Hussain Kanha and he is the last It has been associated with this work forty and five years. He said that before that he was cooking bananas in Karachi, while the famous nuclear scientist was invited to cook Kanya especially at the wedding of Dr Qadir Khan's sermon. Regarding preparations, he said that it is cooked in the old soil clay, with which daily clay and sprinkle is applied.

Due to the leaping, the fat is strong and as the obesity is old, the delicacy of the dish produced is increased. "He said that non-goat meat, white pepper, red pepper, turmeric, By adding taste, onion, garlic, salt and cardiovascular taste, it is cooked for half an hour on light intake.


The special choice of wealth due to its unique flavor was the special choice of wealth due to its unique flavor.

"When the meat starts flowing, it contains special spices of milk, which is due to the true flavor of the Kanah." After that, the clay cap is closed with dirty soil and four on light intensity People are allowed to cook for hours. According to them, people from Lahore, Islamabad, Multan and Dera Ghazi Khan come to them to eat Kanaa while local people take orders on their orders and take gifts for their loved ones. Naveed Ahmed, a resident of Dukan, told that he runs his shop in the name of ur Rahman furniture in the city and today he has to feed him on his guest room coming from Gujranwala. Akbar Bhat resident of Gujranwala said that he had a long desire to eat Chennai's ritual, which was done by his host today.


The corn is cooked in the soil of soil, which is cooked in soil clay





کنہ: منفرد ذائقے کا حامل چنیوٹ کا خاص پکوان

لکڑی سے تیار کردہ خوبصورت فرنیچر اور لذیذ کنہ چنیوٹ کی پہچان ہیں جن کی خاطر پورے ملک سے لوگ اس شہر کا رُخ کرتے ہیں۔کنہ دراصل گوشت سے تیار کردہ ایک لذیذ اور منفرد پکوان ہے جسے مٹی سے بنے مٹکے میں بڑی مہارت سے پکایا جاتا ہے۔چنیوٹ شہر میں سرگودھا روڈ پر واقع قندیل ریستوران اور لکی ہوٹل، ختم نبوت چوک میں شریف ہوٹل اور مندر بازار میں مجید ہوٹل اپنی لذت کی وجہ سے مشہور ہیں۔
قندیل ریستوران کے مالک منظور حسین نے سجاگ سے گفتگو کرتے ہوئے بتایا کہ کنہ تقریباً دو سو سال پرانا پکوان ہے جسے ماہر باورچیوں کے زیرِ نگرانی یہاں کے امراء کے لیے خصوصی طور پر پکایا جاتا تھا۔ان کے بقول کنہ کو زیر زمین چولہے جسے مقامی زبان میں چر کہا جاتا ہے کے اندر پرانے مٹکے میں مخصوص انداز سے پکایا جاتا تھا مگر یہ طریقہ اب متروک ہو چُکا ہے۔ان کے مطابق اسے بنانے میں بیف اور مٹن دونوں کا استعمال کیا جا سکتا ہے تاہم بکرے کے بغیر ہڈی والے گوشت سے تیار سالن زیادہ مزیدار ہوتا ہے۔
خادم حسین گزشتہ پینتالیس سال سے کنہ تیار کر رہے ہیںخادم حسین گزشتہ پینتالیس سال سے کنہ تیار کر رہے ہیں
ان کا کہنا تھا کہ آج کل ہر کوئی اس پکوان کو اپنے طریقے سے بنا رہا جس کے باعث دوسرے شہروں سے آئے مہمانوں کو بد مزہ یا غیر معیاری کنہ کھا کر مایوسی ہوتی ہے۔پچھتر سالہ خادم حسین کنہ کے ماہر باورچی ہیں اور وہ گزشتہ پینتالیس سال سے اس کام سے منسلک ہیں۔انہوں نے بتایا کہ وہ اس سے پہلے کراچی میں کنہ پکاتے رہے ہیں جبکہ معروف ایٹمی سائنسدان ڈاکٹر قدیر خان کی صاحبزادی کی شادی پر انھیں خاص طور پر کنہ پکانے کے لیے مدعو کیا گیا تھا۔کنہ کی تیاری کے حوالے سے انھوں نے بتایا کہ اسے مٹی کے پرانے مٹکے میں پکایا جاتا ہے جس کے اوپر روزانہ مٹی اور توڑی کی لیپ لگائی جاتی ہے۔
لیپ لگانے سے مٹکے کی مضبوطی برقرا رہتی ہے اور جیسے جیسے مٹکا پرانا ہوتا ہے اس میں تیار کردہ پکوان کی لذت بڑھتی جاتی ہے۔"۔انہوں نے کہا کہ مٹکے میں بکرے کا بغیر ہڈی والا گوشت، سفید زیرہ، لال مرچ، ہلدی، پیاز، لہسن، نمک اور گھی حسبِ ذائقہ ڈال کر اسے ہلکی آنچ پر آدھے گھنٹے تک پکایا جاتا ہے۔
کنہ اپنے منفرد ذائقے کی وجہ سے امراء کی خاص پسند تھاکنہ اپنے منفرد ذائقے کی وجہ سے امراء کی خاص پسند تھا
"جب گوشت گلنا شروع ہو جائے تو اس میں مخصوص مصالحہ دودھی شامل کر دیا جاتا ہے جو کنہ کے حقیقی ذائقہ کا سبب ہے۔"اس کے بعد مٹکے کے ڈھکن کو گوندھی ہوئی مٹی کے ساتھ بند کر دیا جاتا ہے اور ہلکی آنچ پر چار گھنٹے تک پکنے دیا جاتا ہے۔ان کے بقول لاہور، اسلام آباد، ملتان اور ڈیرہ غازی خان تک سے لوگ کنہ کھانے کے لیے ان کے پاس آتے ہیں جبکہ مقامی افراد آرڈر پر پکوا کر اپنے عزیز و اقارب کے لیے بطور تحفہ لے جاتے ہیں۔دوکان پر موجود نوید احمد نے بتایا کہ وہ شہر میں الرحمان فرنیچر کے نام سے اپنی دوکان چلاتے ہیں اور آج گوجرانولہ سے آئے اپنے مہمان کی فرمائش پر انہیں کنہ کھلانے لائے ہیں۔گوجرانوالہ کے رہائشی اکبر بٹ کا کہنا تھا کہ انھیں چنیوٹ کا کنہ کھانے کی دیرینہ خواہش تھی جو آج ان کے میزبان نے پوری کر دی۔
کنہ مٹی کے مٹکے میں پکایا جاتا ہےکنہ مٹی کے مٹکے میں پکایا جاتا ہے

No comments:

Post a Comment